Agriculture

Сільське господарство - одна з ключових галузей економіки області, яка забезпечує стабільний приріст обсягів виробництва. Обсяги виробництва валової продукції та темпи росту - 2 місце в Україні.

ВИРОБНИЦТВО ВАЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА, млн грн

image1
Сільськогосподарське виробництво на Полтавщині здійснюють 2,6 тис. сільськогоспо- дарських підприємств, у тому числі 1,9 тис. фермерських господарств. Загалом в області обробляється 1,8 млн га сільськогосподарських угідь, що складає 5% сільськогосподарських угідь країни, з них 1,7 млн га ріллі. На сьогодні сільгосппід- приємствами засівається 1,3 млн га, господарствами населення – 427,6 тис. га (33,5%).

СТРУКТУРА ВАЛОВОЇ ПРОДУКЦІЇ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

image2

За основними показниками сільськогосподарського виробництва область є однією з найкращих в державі.

Зернові та зернобобові культури5,4 млн тонн (1 місце в Україні (8,9 %)
в т. ч. кукурудза3,6 млн тонн (1 місце в Україні (15,7 %)
Виробництво молока794,1 тис. тонн (1 місце в Україні (15,9 %)
Поголів’я ВРХ та корів255,5 тис. голів (1 місце в Україні)
Цукрові буряки1,4 млн тонн (2 місце в Україні (13,6%)
Соя477 тис. тон (2 місце в Україні (12,2%)
Соняшник848,2 тис. тонн
Вироблено цукру (2015/16 маркетинговий рік)209,7 тис. тон (потреба області)

ХАРЧОВА І ПЕРЕРОБНА ГАЛУЗЬ

Підприємства переробної галузі зорієнтовані на могутній сировинний потенціал області та забезпечують споживачів якісними продуктами харчування. Харчова промисловість області представлена м"ясною, молокопереробною, цукровою, хлібопекарською, конди- терською, масложировою, спиртною, лікеро-горілчаною і пивоварною промисловістю. Частка виробництва харчової індустрії області в загальному виробництві харчових продуктів України складає 6,3%.
image3
image4
image5
image6
Галузь в області налічує майже 120 великих та середніх підприємств та більше 500 малих підприємств та мініцехів, які здійснюють переробку сільськогосподарської продукції. До провідних підприємств цієї області відносяться 6 м"ясокомбінатів, 8 цукрових заводів, 2 кондитерських фабрики, 4 молокозаводи, 3 сироварних заводи, 2 молочноконсервних комбінати, 3 маслозаводи, 3 спиртзаводи, 2 лікеро-горілчаних заводи, 2 пивоварних заводи, 11 базових підприємств хлібопекарської і 3 мукомельнокруп’яної промисло- вості.